Materialism skapar ohälsa

Har du stannat upp och funderat över varför vi har det som vi har det? Bästa materiella standarden någonsin – och ohälsan bara ökar och ökar, speciellt den psykiska ohälsan. Alkohol- och drogkonsumtionen, spelberoende, sexaddiction mm är högre än nånsin. Varför är det så?

Uppdatering: Denna blogg skrev jag 2018 men den är mer aktuell än någonsin i ljuset av Covid-19. Nu är det ett mycket bra läge för reflektion av vad det är för ett självgående ”monster” av omättlig konsumtion som vi har skapat – och huruvida vi ska fortsätta med det – efteråt. Eftersom materialismen bevisligen SKAPAR ohälsa.

Vi har dragit i handbromsen i våra liv, arbetsplatser är stängda – och hela länder har stängt sina gränser, och allt är plötsligt mycket annorlunda… Personligen tror jag inte att något någonsin blir som det var förut. 

The World as we know it will never come back. Instead we can and will create something New and Better!

.

Konsumtion som religion

Materialism och pengar är den rådande religionen, trots att mängder av forskning visar att materialism skapar ohälsa, dåligt mående och olycka. En inre tomhet alltså. Syntetiskt skapad för att det skapar ett begär… För hela systemet är också uppbyggt på att vi ska känna olust och inte vara tillfreds – för annars är vi inga bra konsumenter.

Marknadskrafterna har lyckats få våra liv att kretsa kring konsumtion, att ständigt förbruka och köpa mer och mer. Att se på andra och jämföra, känna att vi är mindre värda för att vi har färre saker… Vi har blivit som materiella heroinister, och abstinensbesvären är många och plågsamma. Den inre tomheten ökar hela tiden, för inga prylar eller kickar kan fylla det hålet.

Vi har ju saker för att kunna använda dem, och ett skäl till kaoset är att vi nu älskar våra prylar och använder människor… När det borde vara tvärtom.

Älska människorna, inte det materiella.

.

Varför må dåligt?

Stanna upp och vänd på det hela: om du mår dåligt är det kanske inte dig det är fel på, utan själva systemet?

Att må dåligt i ett sjukt system är ett friskhetstecken. Ett samhälle som accepterar att mängder av gifter och farliga kemikalier läggs i vår mat och vår omgivning är inte friskt. Inomhus är numera den värsta platsen att visat på, på grund av alla kemikalier som finns i möbler, mattor, textilier och annat.

Samhället styrs inte längre av politiska ideal, det styrs av vad som är bra för Marknaden. Vilket är helt beroende av ökad materialism och konsumtion, slit-och-släng, även om det är ett destruktivt system för en planet som enbart fungerar utifrån principen med recycling… Värt att reflektera år inför valet om tre månader.

Det är inte bara ohälsosamt, det är ohållbart.

Allt dikteras i alltför hög grad av vad som är lönsamt, och människan kommer i kläm. Är du lönsam lille vän?

 • Frågan är nu – är det du som väljer din livsstil – eller nån annan?

.

Lycka i pengar?

Vi har i dag en materiell välfärd som ingen kunde drömma om för hundra år sedan. Men undersökningar har visat att vi inte är lyckligare i dag än då, trots all välfärd, och att bushmen i Afrika är lika lyckliga som välbärgade amerikaner.

Lycka handlar om vår inre attityd till det som händer, och det är något vi kan välja att utveckla precis som vi kan välja att lära oss spela ett musikinstrument.

En gång var jag hembjuden till en av USA:s rikaste personer, som även varit finansiell rådgivare till fem av de amerikanska presidenterna. Han bodde med sin hustru i samma hus som de köpte för 40 år sedan, de hade bara byggt till det och hade köpt till mer mark. Men det fanns inga guldkranar eller en massa marmor i huset, utan det var ett rätt vanligt hus och de lagade maten själva till vår middag. Jag tyckte det var både vackert och sunt att han varken behövde visa eller vältra sig i lyx och pengar. Däremot berättade han passionerat om det som han gjort för att själv kunna tjäna alla pengarna.

Rikedomsmyten har lurat oss. Forskning har visat att ökad rikedom i stället minskar vår förmåga att njuta av saker. Vi blir snabbt avtrubbade, och då behöver ribban höjas.

Människans verkliga rikedom ligger i personligheten, talangerna och kreativiteten. Det är det som gör oss rika som människor. Det gör oss unika och ju mer vi kan använda det, desto lyckligare kan vi bli. När vi använder de goda sidorna som naturen begåvat oss med, kan vi ge oss själva ett gott liv!

 ”Rikedom är inte hur mycket du har – utan hur mycket du kan ge bort”. – Talesättet hos ursprungsbefolkningen på Samoa

.

Dekonsumera!

Vi behöver färre saker än vi tror. Och det ger mer utrymme för goda relationer och kreativt skapande.

Jag har valt att förenkla mitt liv oerhört med ytterst få ägodelar. Tidigare har jag levt lyxliv med saker o kläder i överflöd. Allt det har jag valt bort – och har aldrig varit lyckligare än nu! 😊 Jag gav bort eller sålde minst 80 procent av mina tillhörigheter, och har magasinerat de resterande 10-20 procenten. För mig var det en efterlängtad frihet, men livet går i faser förstås, och ibland behöver man mer.

Obs: Givetvis kan man ha både mycket saker och pengar och vara lycklig. Allt handlar om ens inställning. Att materialismen aldrig aldrig får ersätta känslor och det mänskliga, bli substitut för kärlek, vara ens värde eller bli ens identitet. Lätt att förlora sig där…

Men om alla konsumerade hälften så mycket skulle det vara fantastiskt bra för Jorden, miljön och vår egen hälsa och själsfrid. Risken med för många ägodelar är att de äger en, istället för tvärtom…

Själen bryr sig lite om prylar, mer än det basala praktiska. Däremot bryr sig själen väldigt mycket om kärlek och skänhetsupplevelser, som att se på en vacker ros. Men man behöver inte äga den…  😊

Simple Life is Easy Life!

.

OBS Apropå valet och vår politiska rösträtt – vi driver på utveckling genom våra enskilda val. Du röstar inte vart fjärde år utan du röstar varje dag med plånboken; var du lägger dina pengar och din energi avgör vad som finns kvar. Det är rätt lätt att få omkull en stor dinosaurie genom att vi helt slutar att köpa deras produkter. Eftersom vi kvinnor står för minst 70 procent av dagliginköpen har vi stor möjl
ighet att påverka snabbt. Skyll inte på andra, gör medvetna val själv så mycket du bara kan!

Nu när Sociala Media är en så stor maktfaktor, lever vi ännu mer i en konsumentdriven utveckling – och det är dags att använda den makten fullt ut. Då kan  allt förändras snabbt.

Framtiden finns inte – den skapas i nuet, av våra tankar och handlingar.

8 Kommentarer
 1. Jessica
  Jessica says:

  Jag har tänkt om. Jag älskade att shoppa kläder, skor, väskor, tekniska prylar.
  För 1,5 år sen blev jag svårt sjuk, och för 6 månader sen blev jag tvungen att lämna allt pga en fuktskada och svartmögel i min lght. Och det var lättare än jag trodde. Visst var jag ledsen ett tag och visst har jag sparat några saker. Men det jag har kvar är bara kära minnen som inte går att ersätta. Resten insåg jag att jag kan leva utan. Och idag känner jag inget behov av saker. Så länge jag har tak över huvudet och min familj. Min hälsa och mina kära är det som betyder något, resten är liksom bara surr i kanten. Så på ett sätt kan man säga att min olycka samtidigt var en välsignelse, för det gav mitt ett nytt perspektiv på vad som verkligen är viktigt i livet. ❤️

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack för din kommentar och så viktigt att se detta! Vilken frihet det kan ge att lossa de materiella bojorna. Jag har två vänner vars respektive hus brann ner till grunden och de förlorade precis allt. Det var en chock, det fanns saknad och sorg över det förlorade. Men sedan började de om, och båda sa att efter ett tag var det egentligen skönt att fördas så lätt plötsligt – och få lov att börja om.

   Svara
 2. Anna E
  Anna E says:

  Härligt inlägg. Pratade bara häromdagen med en kompis om detta. För mig började det för 1 år sedan efter jag vandrat på en pilgrimsled i Spanien under 2 v o levde bokstavlit i en kappsäck, med 2 t-shirts o 3 trosor och klarade mig på det, givetvis tvätt varje dag då…Men det gick. När jag kom hem städa jag o rensade hemma o det fortgår hela tiden. Så mycket saker man bara har liggandes…Har slutat tex att handla på loppis, bokrean, klädesreor. Och jag saknar det inte!

  Svara
 3. Ibrahim A
  Ibrahim A says:

  Tjena, väldigt fint skrivet. Har gått runt och tänkt mycket på hur dagens samhälle ser ut, saker som kan förbättras och hur. Jag insåg ganska snabbt att många av de beteenderna som finns i samhället idag är väldigt onaturliga för människan, detta skapar identitets kris gång på gång och det börjar bli fler i min egen krets som klagar på systemet. Denna form av kaptalism äter upp människor och natur och det är dags att säga ifrån.

  Svara
 4. Anna-Cari Borgegård
  Anna-Cari Borgegård says:

  Hej!
  Får jag fråga om något helt annat?
  Följer din rekommendation att ta bikarbonat, epsomsalt och C-vitamin.
  Du råder att bikarbonatkuren pågår i 14 dagar.
  Tycker att kuren verkar mycket förtroendeingivande i dessa coronatider.
  Är det ok enligt dig att fortsätta ta en tesked bikarbonat varje kväll?
  Tack på förhand och tack för den du är och det du förmedlar till oss.
  Med vänlig hälsning
  Anna-Cari Borgegård

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Varmt tack för din feedback. Jag kan inte ge nåt råd på det, min syn på det finns i den bloggen.

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Av Dr Sanna Ehdin, immunolog och författare Detta är en kortad och bearbetad version av Sanna Ehdins bloggtext “HSP – hökänslighet“.  Du kan läsa den i sin helhet här […]

 2. […] Av Dr Sanna Ehdin, immunolog och författare till flera böcker inom hälsa. Detta är en kortad och bearbetad version av Sanna Ehdins bloggtext “Materialism skapar ohälsa”.  Du kan läsa den i sin helhet här […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *