NNT: vilken effekt ger mediciner?

Känner du till ”numbers needed to treat”? Det är en fastställd siffra för varje läkemedel om hur många personer som behöver behandlas för att en enda person ska få någon effekt. Till denna siffra bör man också se på riskerna med biverkningar, för risken är att många fler får svåra biverkningar än hur många som faktiskt får hjälp. Lyssna på hjärnforskaren och professorn Daniel Levitins spännande TED-talk. 

Om du fått ett diagnos är det två viktiga sifferfakta som du behöver fråga din läkare:

1. Hur många behöver ta en medicin innan det ger en effekt?

Vad är NNT, ”numbers needed to treat”, för ett visst läkemedel? När det gäller till exempel Statin, en vanlig kolesterolsänkande medicin; hur många människor måste ta Statin innan en enda person är hjälpt? Svar: 300 personer! Forskning visar att 300 personer behöver ta Statin i ett år innan en enda hjärtattack, stroke eller annan allvarlig händelse kan avvärjas.

2. Berätta om biverkningarna?

I exemplet statiner så uppträder biverkningar hos 5 procent av patienterna, och symtomen inkludera svåra saker som försvagade muskler och ledsmärtor, magtarmåkommor.

Slutsats: 300 personer tar statiner, en person får hjälp och blir bättre – medan 15 personer får svåra biverkningar. Vilket innebär att:

Det är 15 gånger högre sannolikhet att bli skadad av statiner, än att du får hjälp av det!

Tar man fler än ett läkemedel, ökar på samma sätt riskerna flerfaldigt med biverkningar.

För preventiv kemoterapi behöver 700 personer behandlas för att en person ska förebygga en cancer. Det innebär att 700 hälsosamma människor riskerar sin hälsa för varje person som får hjälp av kemoterapin…

Därför menar neruroforskaren Daniel Levitin att man ska ha detta samtal med sin läkare, ställa dessa två frågor så att man i god tid innan kan fatta ett informerat beslut. Därför att när man är stressad försvinner tyvärr rationellt, logiskt tänkande.

När vi utsätts för stress frisätter hjärnan kortisol, vilket gör att en rad system stänger ner. Allt för att kunna fokusera vår förmåga på det akuta och hotande som behöver åtgärdas, så ren överlevnad kickar in. Men genom att tänka i förväg och förbereda dig, blir det betydligt mycket lättare att hantera svåra situationer och val – innan de uppstår.

Prostatacancer: 1 av 49 män får hjälp av operation men hälften får biverkningar

Daniel Levitin  ger ett tydligt exempel till med prostatacancer, den vanligaste cancerformen hos män. Den vanligast utförda kirurgin för män över 50 år är just att ta bort prostatakörteln för cancer, och det antal som behövs för att behandlingen ska ge effekt är 49 personer.

Vilket innebär att bland 49 män får detta kirurgiska ingrepp gjort för att en enda man ska få hjälp… Och biverkningar är här 50 procent – så varannan man får mer eller mindre svåra biverkningar som inkluderar impotens, erektil dysfunktion, urininkontinens, att ändtarmen går sönder, bajsinkontiens. Dessa biverkningar varar i bästa fall i ett till två år.

Detta är fakta som är bra att informera sig om i förväg – så att man kan fatta bra, informerade beslut för sin hälsa och eventuell behandling. Se Dr Daniel Levitins informativa och intressanta TED-talk här:

Daniel Levitin holds three academic appointments: he is James McGill Professor Emeritus of psychology and behavioral neuroscience at McGill University in Montreal, Quebec, Canada, where he is an Associate member in music theory, computer science, neurology and neurosurgery, and education; Founding Dean of Arts & Humanities at The Minerva Schools at KGI; and a Distinguished Faculty Fellow at the Haas School of Business, University of California at Berkeley.

 

2 Kommentarer
 1. S
  S says:

  Hej!
  Inte kopplat till inlägget, men har en fråga. Såg på fb tror jag att en kund till dig behandlat ett ärr med din såpa tror jag. Jag har bristningar på magen, sedan tidiga vuxenår. Jag skulle gärna minska dem, då jag stör mig på dem. Jag vet att man ska älska sin kropp, men jag gillar inte dessa. Behandlar sen några månader med biooil och skinroller men ser ingen direkt förbättring. Finns det något man kan göra eller något som du rekommenderar? Det jag läst är att man inte kan göra något åt bristningar, men jag tänker att varför skulle inte huden kunna reparera sig själv även där? Har du några tips?

  Fö – kan bristningar bero på något utom kraftig viktuppgång? Tyckte jag fick dessa lätt.

  Tack på förhand!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det kan bero på zinkbrist, så inta rejält med zink ett tag. Huden behöver även C-vitamin och svavel (MSM) så tillskott med de kan förbättra situationen. Att inta den starka antioxidanter pycnogenol har visat positiv effekt på huden då den ökar mikroblodkärlen och stimulerar kollagentillväxt i huden. Det är dyrt m pycnogenol, men det kan vara värt att pröva. Lycka till!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *