Selleri är läkande

Selleri innehåller en rad nyttiga näringsämnen och flavonoider som kan förebygga cancerceller. Stjälkselleri är en av mina favoriter och jag äter det gärna varje dag raw – tuggar i mig det tillsammans med morot. Förutom att det är saftigt och gott får jag i mig en rad näringsämnen som är stärkande med potentialla antioxidanter och anti-inflammatoriska ämnen.

Egentligen har selleri varit känd för sina medicinska egenskaper sedan 900-talet, och växten tillhör samma familj som persilja, morötter, fänkål, koriander, persilja och kummin med flera.

Selleri innehåller apigenin och luteolin.(1) Dessa ämnen är bioaktiva flavonoider, vilka är naturligt förekommande växtpigment som fungerar som antioxidanter och motverkar fria radikalers skador i kroppen. Därigenom kan de ha en effekt mot cancerceller.

Apigenin i selleri har i försök visat sig bekämpar cancerceller (2) genom att framkalla apoptos, vilket är programmerad celldöd (som orsakar cancerceller att förstöra sig själv). Förutom apigenins antioxidant- och antitumöregenskaper används det traditionellt i kinesisk medicin för att behandla gikt och andra artritiska tillstånd.

Apigenin är ett kraftfullt antiinflammatoriskt ämne med lika stor effekt som vissa antiinflammatoriska läkemedel.

Ämnet luteolin kan blockera cancercellers förökning (avslutar replikationscykeln). Luteolin kan blockera de signalvägarna (lGF och Pl3K) som är nödvändiga för cancercellernas tillväxt. Det är visat i vissa former av tarmcancer, som i ändtarmen (3). I utvecklade länder är tarmcancer den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterad död. Luteolin har precis som apigenin starka antiinflammatoriska egenskaper.

Frutom de ämnen kan motarbeta cancer, är selleri naturligt rik på vitaminer och mineraler som: Vitamin A, C, K, folat, kalium, fiber och andra hälsofrämjande ämnen.(4)

Hälsofördelar med selleri:

 • Ersätter förlorade elektrolyter.(5) Det här är en utmärkt efter träningsdryck, eftersom den är vattenbelastad och ersätter elektrolyterna i kroppen. Det är också en rik källa till kalium och natrium. Det finns bara 65 kalorier i en kopp sellerijuice som gör det tätt på näringsämnen.
 • Balanserar pH-nivån i kroppen. Selleri är en av flera naturliga alkaliskt bildande livsmedel. Att äta selleri minskar kroppens syrahalt och hjälper dig till ett balanserat pH. Om pH-nivån i kroppen är för sur kan den stimulera tillväxten av cancerceller, eftersom studier har visat att cancerceller trivs i en sur miljö.
 • Sänker kolesterol och blodtryck.(6) Eftersom det är en bra fiberkälla hjälper det till att rena blodets kolesterol. Det innehåller också phthalider, ett ämne som stimulerar utsöndringen av gallsaft som reducerar LDL-kolesterol. Phthaliderna får artärväggen att slappna av och vidgar blodkärlen, vilket bidrar till ett friskt blodflöde.
 • Förhindrar förstoppning. Eftersom selleri innehåller fiber, hjälper det naturligtvis till att förhindra förstoppning. Två deciliter kan ge cirka 2 gram fiber plus 97 gram vatten.
 • Förbättrar njurfunktionen. Eftersom selleri innehåller har ämnen som fungerar som diuretika (6), alltså vattendrivande, förbättras den övergripande njurfunktionen. Att kissa regelbundet hjälper att få ut toxiner ur kroppen och förhindrar att njurstenar bildas.
 • Förbättrar nervösa sjukdomar. Sedan Hippokrates har selleri använts för att behandla nervösa sjukdomar. Om du lider av sömnlöshet eller ångest, ger ett glas sellerijuice en lugnande effekt på nerverna.(7)

Det går inte bara lika bra med Selleri, det går betydligt mycket bättre! Det passar perfekt i alla sallader och även i soppor och grytor. Bred på ekologiskt mandel-, cashew- eller jordnötssmör på din selleristjälk för ett gott och uppfriskande mellanmål.

Selleri har många hälsofördelar, är billigt, lätt att få tag på och både tätt på näringsämnen och kalorisnålt.

Köp helst ekologisk selleri: mer näring, mindre gifter och snällare mot naturen, insekterna och kroppen.

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

(1) Crozier, Alan, et al. ”Quantitative analysis of the flavonoid content of commercial tomatoes, onions, lettuce, and celery.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 45.3 (1997)

(2) Shukla, Sanjeev, and Sanjay Gupta. ”Apigenin: a promising molecule for cancer prevention.” Pharmaceutical research 27.6 (2010)

(3) Xavier, Cristina PR, et al. ”Luteolin, quercetin and ursolic acid are potent inhibitors of proliferation and inducers of apoptosis in both KRAS and BRAF mutated human colorectal cancer cells.” Cancer letters 281.2 (2009)

(4) Celery, raw Nutrition Facts and Calories

(5) The Health Benefits of Raw Celery Juice

(6) Houston, Mark C. ”Treatment of hypertension with nutraceuticals, vitamins, antioxidants and minerals.” Expert review of cardiovascular therapy 5.4 (2007)

(7) Why celery is good for you

9 Kommentarer
 1. dua
  dua says:

  Hej! väldigt intressant och jag har själv läst flera artiklar om selleri och cancer . Min fråga är bara hur mycket bör man få i sig om man har cancer, kan man få i sig tillräcklig mängd? för det hittar jag ingenstans..

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det vet jag inte heller, men flera doser i veckan förebygger cancer – jag vet inget om cancerbehandling. Men att dricka färskpressad sellerjuice varje dag kan vara en bra idé.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tugga stjälksellerin länge och väl så blir det lika bra. Samt det blir färskast för juice ska helst intas färskt.

   Svara
 2. Jenny
  Jenny says:

  Hej och Gott Nytt År På Dr Sanna med personal 🙂

  Tack för artikel!
  Jag åt endel färsk selleri för några år sedan, och anväbde de som på lägg och som sallad till frukost.

  Har aldrig testat och drukit selleri juicen, Selleri -Roten ger den också goda fördelar så som selleri själken?

  I och med artikeön bekräftades mirt svar på att du också håller med om att selleri juicen är att rekommendera:)

  Tack och trevlig vecka på dig / er
  Vänliga hälso
  hälsningar

  Svara
 3. Maria
  Maria says:

  Hej!

  Går det lika bra att mixa selleri som att dricka den som juice? Är det bättre att få i sig fibrerna också eller tycker du inte det?

  Undrar också om du känner till Anthony Williams och om du anser honom vara seriös.

  Bästa hälsningar,
  Maria

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   När man mixae och filterar genom en sil i köket samt pressar med en sked får du med mycket fibrer, bara mer finfördelade. Jag är inte insatt i Anthony Williams, han har ingen utbildning i hälsa eller medicin vad jag kan se. Men han verkar inspirera massa människor att äta rätt – och det är värt väldigt mycket! Om sellerjuicens fördelar har han definitivt rätt, men är inte den förste som sagt det. 🙂

   Svara
 4. Jenny
  Jenny says:

  Tack för intressant inlägg!
  Jag undrar om du vet om det är bra att dricka sellerijuice när man lider av gikt?
  Har du tips på något som kan hjälpa vid just gikt?

  Tack på förhand!
  Allt gott.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *