Bästa vägen till en god hälsa är att ha en hälsosam livsstil och främja en sund bakterieflora.

Välj detta och försök att ge din kropp den näring den behöver. Det är extra viktigt att vårda balansen och stödja de goda tarmbakterierna med näring. Det är så vi får en lugn och fungerande mage och matsmältning. Miljön som skapas påverkar resultatet, precis som gäller för epigenitiken.

Det är även viktigt att träna och motionera regelbundet, för det förbättrar både cirkulation och matsmältning.

För vi är inte VAD vi äter utan vad kroppen kan ta upp – men hjälpa av de små goda tarmbakterierna! Enkelt uttryckt kan man säga:

Stöd de goda bakterierna

  1. Undvik snabba kolhydrater (sockermat, mjölmat, läsk, skräpmat inkl. chips etc.)
  2. Ät komplexa kolhydrater som i grönsaker och rotfrukter
  3. Ät fiberrik mat
  4. Tugga maten ordentligt: för det ger mer salivproduktion och bättre sönderdelning av maten, vilket gör enorm skillnad.
  5. Drick inget eller bara lite under själva måltiden. För späd inte ut magsaften och framförallt – drick inte iskallt! Enzymerna i matsmältningen fungerar bäst vid 37 grader – och dåligt när de kyls ner…
  6. Inta probiotika regelbundet
  7. Var lugn och harmonisk i sinnet när du äter, det gör enorm skillnad för matsmältningen och näringsupptaget.
  8. Lär dig hantera stress genom att regelbundet meditera, göra Mindfulness, yoga och NHP-programmet (Fd Happy Heart-metoden, se nedan).
  9. Om du har SIBO – överväxt av bakterier i tunntarmen (ger svullen, irriterad och känslig mage) ska du inte inta probiotika. Detta är ett växande problem i det dolda samman med parasiter, gör separata inlägg om det.
  10. Naturmedel som är bra för att stödja en frisk tarm är exempelvis ingefära, gurkmeja, gul eller röd lök, att tugga fänkål eller kryddnejlika, aloe vera juice, sennablad, pepparmintté, psylliumfröskal.

Detta gäller under förutsättning att man inte har ett irriterat eller känsligt tarmsystem. Då får du ge akt på det, konsultera experter och vidta lämpliga åtgärder. Lyssna på och respektera din kropp.

.

.

Dr Sanna Ehdins bloggKost & hälsaMat & näring