C-vitamin är livsviktigt

Vitamin C (askorbinsyra) är en central antioxidant som stärker immunförsvaret och är nödvändigt för mycket i kroppen, som starka slemhinnor, blodkärlsväggar och binjurar. C-vitaminet kan kallas för en anti-stressvitamin, för vid stress produceras 5-20 ggr mer. Men människan kan inte producera sitt eget C-vitamin utan vi behöver få det via kosten eller tillskott, minst 2–13 gram C-vitamin/dag enligt experter. Forskare säger att miljoner av människor har diagnosticerats med C-vitaminbrist världen över, och tillskott av C-vitamin kan förbättra blodtryck, tandhälsa och leder (bindväv) m.m. NYTT: C-vitaminprotokoll sänker dödligheten i sepsis – och nu ska detta ska testas mot Covid-19-sjukdomen!

Vitamin C (askorbinsyra) behövs för att höja motståndskraften mot infektioner och stärka binjurarna. Det är en central antioxidant, och behövs för att få starka slemhinnor och blodkärlsväggar samt för bindväven. C-vitaminet minskar risken för att få depressiva syndrom och är viktigt för balansen i hjärnans kemi. ☀✨

Människan producerar noll C-vitamin

Askorbinsyra kan syntetiseras ur glukos av de flesta växter och djur, från insekter till däggdjur. Människan har dock en enzymdefekt som gör att vi inte kan tillverka eget vitamin C. Istället måste vi få det via kosten eller kosttillskott. Jämför man med djuren (råttor t ex), så skulle vi människor producera motsvarande 12-14 gram C-vitamin per dag!

En råtta producerar 4 gram vitamin C per dag utan stressexponering, och vid stress 20 gram (omräknat till per 70 kg kroppsvikt så man kan jämför med oss). En get producerar hela motsvarande 100 g vitamin C vid stressexponering!

Utifrån djurens C-vitaminproduktion menar flera forskare att människors dagsbehov är minst 2–13 gram C-vitamin – beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar.

Man kan kalla C-vitaminet för en anti-stressvitamin, och exempelvis är toppidrottsmän som tar C-vitamintillskott mer sällan förkylda än kolleger som inte äter vitamin C.

Livsmedelsverkets rekommendation 75 mg (0,075 gram) per dag är satt för att hålla skörbjugg borta, men motsvarar inte kroppens behov. För det är väldigt långt från skjörbjugg till att ha ett starkt infektionsförsvar… C-vitamin är viktigt för att motverkar för tidigt åldrande och det främjar hälsan i ben, kollagen vävnad, tänder och gom.

.

C-vitaminprotokoll sänker dödligheten i sepsis

Sepsis (blodförgiftning) är en av de främsta orsakerna till dödsfall i influensa. Sepsis är ett livshotande tillstånd utlöst av en systemisk infektion, vilken får din kropp att överreagera och starta ett överdrivet och skadligt immunsvar. Den goda nyheten är att ett protokoll av intravenöst (C) vitamin C med hydrokortison och tiamin (vitamin B1) har visat sig förbättra överlevnaden i sepsis dramatiskt.

Dr. Paul Marik, intensivvårdsläkare på Sentara Norfolk General Hospital i East Virginia, utvecklade detta protokoll och kliniska studier visade att sepsispatienter minskade dödligheten från 40 till 8,5 procent. Protokollet är 200 mg tiamin (B-vitamin) var 12:e timme, 1 500 mg askorbinsyra var sjätte timme och 50 mg hydrokortison var sjätte timme under två dagar.

2009 visade sig C-vitamin vara en livräddande behandling mot svår svininfluensa. Nu kommer C-vitamin även att testas mot coronavirus: “Vitamin C-infusion för behandling av allvarlig 2019-nCoV infekterad lunginflammation” publicerades i ClinicalTrials.gov 11 februari 2020, och man kommer samla in patienter till denna studie. Hoppfullt!

.

Skörbjugg stor dödare

C-vitaminets två huvudfunktioner är dels en kraftfull antioxidant och dels att det fungerar också som en kofaktor för enzymprocesser, så den kan skydda celler, cellmembran och slemhinnor i kroppen. Lindrig brist på C-vitaminer kan ge blödningar i tandköttet (vilket kan leda till tandlossning), försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet och ökad infektionsrisk. Allvarlig brist av vitamin C ger skörbjugg. Det går åt i höga doser vid långvarig stress.

Under historiens gång har många människor dött av skörbjugg, som beror på C-vitaminbrist. I det amerikanska inbördeskriget dog 30 000 soldater av denna orsak. Under medeltiden härjade digerdöden, vilket var en bakteriell infektion, samtidigt som många insjuknade i lunginflammation på grund av skörbjugg. Totalt kom 25 miljoner människor att avlida i dessa sjukdomar – en fjärdedel av Europas befolkning.

År 1753 bevisade sir James Lind att citrusfrukter botar skörbjugg (som beror på C-vitaminbrist). Men det dröjde ända till 1795, efter det att 100 000 brittiska sjömän dött av skörbjugg, innan den brittiska flottan gav sina sjömän citrusfrukter.

C-vitamin terapi

1937 utdelades Nobelpriset till tre forskare som fastlagt askorbinsyrans struktur och biologiska funktioner. Man experimenterade då med att ge högre doser av kemiskt framställda vitaminer i medicinsk terapi. Den dubble nobelpristagaren Linus Pauling var bland de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa. Pauling är mest känd för att ha rekommenderat stora dagsdoser av vitamin C för att förebygga förkylningar och sjukdom. På senare tid har höga doser intravenös C-vitamin rönt stort intresse för behandling av cancer, som i filmen Vitamin C: the unsung molecule.

If you take a reasonable amount of vitamin C regularly, the incidence of the common cold goes down. If you get a cold and start immediately, as soon as you start sneezing and sniffling, the cold just doesn’t get going. – Linus Pauling

Forskning har bevisat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar (endotel). Därmed förbättras blodkärlens flexibilitet, vilket utjämnar högt eller lågt blodtryck mer effektivt (Ref 1 och 2).  Miljoner av människor har diagnosticerats med C-vitaminbrist världen över, och tillskott av C-vitamin kan förbättra blodkärlens funktion och motverka högt blodtryck (Ref).

.

Naturliga källor

Dock är C-vitamin värmekänsligt, och förstörs vid långvariga varmhållning eller upprepad uppvärmning. Så att äta en del råkost varje dag är en bra idé. Vitkål är ett exempel på en bra C-vitaminkälla i Norden, och den innehåller 36 mg C-vitamin per 100 g vilket är tre gånger så mycket som potatis. Pepparrot är den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 mg per 100 gram, vilket är 25 gånger mer än morot (som däremot har högt Innehåll av främjande A-vitamin och betakaroten).

Rikligt med C-vitamin finns i nypon, färsk chilipeppar, torkad papaya, persilja, pepparrot, svart vinbär, havtorn, citronskal och grönkål.

Att dricka apelsinjuice tillför inget, såvida det inte är färskpressad från solmogna apelsiner då vitaminerna bildas i slutfasen av fruktens mognad. Men den mesta frukt skördas ju omoget nuförtiden och fraktas över halva jorden… En kvart efter pressning är vitaminerna borta ur juice, så det är bara ett dyrt sockervatten.

Ta tillskott

Säkrast är att inta tillskott för det hjälper till med cellföryngringen. Jag intar 2-5 gram C-vitamin om dagen och mer vid påfrestning och när folk i omgivningen är förkylda. Jag köper gärna i pulverform från Holistic, C-vitamin Syraneutral, för det är inte försurande och ger både C-vitamin och magnesium. Undvik brustabletter för det är utfyllnad etc i dem, inta tillskott i så ren form som möjligt.

I omgångar tar jag riktigt höga doser, upp till 15–20 gram per dag under någon vecka. Det kan då ha en laxerande effekt, så då minskar jag nivån. Detta är endast under kort tid och enstaka gånger, när jag behöver det.

Det mest effektiva att tillföra högre doser C-vitamin samman med andra näringsämnen.

Kroppen försvarar sig mot de fria radikalernas angrepp genom ett koppel av antioxidanter – till exempel C-vitaminer, bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin och glutation. Dessa arbetar tillsammans som ett team, och därför hjälper det inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera.

Så ett fullgott spektrum på näring är alltid det bästa, och naturlig källa med mat är en förutsättning. Jag tar alltid kosttillskott och för punktinsatser vid ökad stressnivå, fysiska påfrestning eller vid förkylning eller sjukdom.

.

43 Kommentarer
 1. Evert
  Evert says:

  Jag brukar pressa en halv citron per dag, hur mycket motsvarar det? Och kan jag plasta in den andra halvan till nästa dag eller är vitaminerna borta efter en kvart som du skriver?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Helt omöjligt att svara på för beror på hur mogen C-vitaminen var när den skördades. Vitaminer och antioxidanter bildas mest i slutfasen av mognaden. Det är bara det som pressas som förstörs, pressad går det bra att förvara som du beskriver.

   Svara
 2. Göran Wiberg
  Göran Wiberg says:

  Tack för information. Matthias Rath har vidareutvecklat behovet av Cvit på ett ömstörtande sätt.
  Göran

  Svara
 3. Anette Bodin
  Anette Bodin says:

  Vad tycker du om msm?
  Jag är nog i klimakteriet o tror tyroidean är i olag. Frusit i två mån så det värker i överkroppen. Nu vänt o svettas ymnigt. Ärftlighet på tyroidea. Nytagna prover visar inget fel.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   MSM mycket bra men när man har stor obalans i kroppen – alltid åtgärda tarmen. Jag har stött på mkt bra produkt med högt fiberinnehåll o 35 örter – rek dig att testa det. Det hjälpte mig få ordning på stora obalanser. Fibremune o beställ på info@brabalance.se o kostar 900 kr/burk o minimum två burkar. Räcker till kur på 4-6 veckor o bra start. Annat företag säljer detta. Lycka till!

   Svara
 4. Nicoline Hedlund
  Nicoline Hedlund says:

  Hejsan Sanna!
  Vet du någon klinik runt om i Europa som gör c-vitamin injektioner intravenöst som du kan tipsa om? Detta i syfte att bromsa tumörernas tillväxt. Tacksam för ditt svar. /Nicoline

  Svara
 5. Charlotta
  Charlotta says:

  Vill gärna tipsa om liposomalt C-vitamin, med näst bäst upptag i kroppen efter injektioner. Dyrt (450 spänn ca för 150 ml/30 g Cvitamin) men absolut bäst.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack för tips, ska undersöka det – och hur märker du att det är bäst? Effekten alltså.

   Svara
 6. Marie Olsson
  Marie Olsson says:

  Hej, Sanna!
  Har nyligen tagit till mig, har hört om det tidigare men inte lyssnat ordentligt, att C-vitamin från naturliga källor är de som ger vad man behöver inte syntetiskt. Gäller även övriga kosttillskott med vitaminer och mineraler.
  Har även fått till mig att syntetiskt C-vitamin (ren askorbinsyra) till och med orsakar skada snarare än skyddar eftersom det saknas dom viktiga komponenter som naturligt c-vitamin har.
  Vad har du för kunskaper i detta?
  Med vänlig hälsning

  Svara
 7. Ann-Kristin Bengtsson
  Ann-Kristin Bengtsson says:

  Min man, 74 år tar askorbinsyra, 1-2 gram om dagen sedan två månader tillbaka. Vid provtagning var HB-värdet 132 ( ref.värde 134-170). Vid förnyade provtagningar, 2 st, med Hb 128 och 129, var B-Leukocyter för högt, 13,0 och 14,1 (ref.värde 3,5-8,8) samt B-Lymfocyter för högt 8,1 och 8,7 (ref.värde 1,1-4,8). Alla övriga värden var bra. Läkaren har skickat remiss till hematologen för utredning avseende blodsjukdom.
  Jag tänker som så, dessa förhöjda värden rör ju immunförsvaret och de vita blodkropparna, kan detta vara en följd av att han har förbättrat sitt immunförsvar genom att ta askorbinsyran och att detta kan göra att han har lite mer vita blodkroppar och därmed kanske vara en fördel och inte tyda på en blodsjukdom?

  Svara
 8. Angelica
  Angelica says:

  Hej!
  Gick förbi en nyponbuske idag och plockade med mig ett gäng hem för att göra nyponsoppa. Överallt står det ju att nypon är en bra källa till c-vitamin men även att c-vitaminet förstörs vid upphettning, då borde ju nyponsoppan vara helt verkningslös? Vad tror du?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det finns massa andra nyttigheter i nyponsoppan, bl a annat det som ger dess röda färg. Men inte C-vitamin i kokt soppa nej. Ta nyponpulver i smoothie istället.

   Svara
 9. Anna
  Anna says:

  Det Marie Olsson försökte säga är att ascorbinsyra är inte C vit utan en del av c vit komplex. Endast en substans som inte är mest signifikanta i c vit komplex och därför inte kan agera som c vit. Dessutom som alla syntetiska läkemedel i stora doser gör skada och skapar obalanser. Jag har också läst om detta och undrar nu. Och att flavonoider/ascorbinsyra ratio bör vara 1:1

  Svara
 10. Anna
  Anna says:

  Sen att idén att jämföra oss med djur trycker jag är helt absurd. Människan producerar inte c vit och har aldrig kunnat ta stora mängder c vitamin från livsmedel. Alltså det är inte är naturligt att för människor att äta flera gr ascorbinsyra, syntetisk dessutom. Vi är inte utvecklade för det och därför kan ta skada

  Svara
  • Moe
   Moe says:

   Där har du fel. Jag har under flera års tid tagit 2-4 gram liposomalt c-vitamin. Tidigare hade jag högt blodtryck samt migrän 1 gång i månaden. Efter att intagit c-vitamin 2-4 g så har mitt blodtrryck gått till 115/70 och migränen har jag inte känt av alls. Ett annat plus är att jag varit sjuk endast 1 gång senaste 3 åren. Dessutom går jag på läkarkontroller varje år via arbetsgivaren och senaste åren har alla mina värden varit topp. Allt från blodsocker till blod tryck m.m. Så att den har en negativ påverkan är inte sant. Tråkigt att du sprider osanning när vitamin c är en fantastisk vitamin som förbättrar livskvalitén i alla avseenden.

   Svara
 11. Anna
  Anna says:

  Sen an idén att jämföra oss med djur trycker jag är helt absurd. Människan producerar inte c vit och har aldrig kunnat ta stora mängder c vitamin från livsmedel. Alltså det är inte är naturligt att för människor att äta flera gr ascorbinsyra, syntetisk dessutom. Vi är inte utvecklade för det och därför kan ta skada

  Svara
 12. Björn L
  Björn L says:

  Hej!

  Stämmer det att du förtär 15-20 gram C-vitamin (askorbinsyra) om dagen? Jag googlade nämligen på ”askorbinsyra” och läste att du ibland tar denna mängd. Själv brukar jag som mest ta 1-1,5 gram om dagen och det är ju mångdubbelt mer än DRI.

  15-20 gram är groteskt mycket! Finns det några biverkningar, bortsett från syrligt urin 🙂 En Santa Maria (liten påse) Askorbinsyra innehåller 37 gram.

  Mvh
  Björn Lindqvist

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Endast vid korta tillfällen som en terpai, annars 1.3 g per dag. Tar syraneutralt C-vitamin från Holistic o ibland askorbinsyra.

   Svara
   • Elisabeth Ortega
    Elisabeth Ortega says:

    Hej, hörde från kinesisk forskare i USA att han rek 10 g om dagen fördelat på 2-3 ggr i 5 dl ljummet vatten i glasflaska. Man ska dricka det under 1-2 timmar pch inte allt på en gång. Detta för att underlätta absorption och minimera risken föe njursten och diarre. Han själv tar det varje dag sen 90- talet. Vad säger du?

    Svara
 13. Björn L
  Björn L says:

  Hej igen!

  Okej, det låter vettigare. Själv föredrar jag att följa James Sloane’s råd, vilka är samstämmiga dina (500 mg x 3 ggr om dan).

  Tack för svaret!

  Mvh
  Björn Lindqvist

  Svara
 14. Marianne Ekenbjörn
  Marianne Ekenbjörn says:

  Hej Sanna,

  du skriver att du tar 2-5 gram c-vitamin om dagen, men i kommentarsfältet 1,3 g /dag. Jag har precis börjat ta c-vitaminpulver, askorbinsyra, och tycker det är svårt att få grepp om vad som är rimlig dosering dagligen. Blir förvirrad av dina olika svar.

  vänligen

  Svara
  • Marianne
   Marianne says:

   Hej igen Sanna.

   Har för några dagar sedan tagit bort en kindtand och det visade sig vara rätt beslut. En kraftig infektion upptäcktes under rötterna. Infektionen togs bort med tanden, men innan tanden togs bort har jag varit påverkad av den infektionen förstår jag. För att bli av med infektionen har jag läst mig till att större doser av C-vitamin kan tas. Det som du kallar terapidos? För hur lång tid är det rimligt att ta t.ex 6 gram i en liter vatten dagligen?

   vänligen Marianne

   Svara
   • Dr. Sanna Ehdin
    Dr. Sanna Ehdin says:

    Du kan ta 3-6 gram/dag i ett par veckor. Blir du lös i magen minska dosen. Men viktigt även ta Zn, B-vitaminer, Mg och annat som stöder immunförsvaret. Holistic har t ex Immunbalans som ger dig det mestadu behöver, men jag skulle fortsatt ta högt C-vitamin separat.

    Svara
    • Marianne Ekenbjörn
     Marianne Ekenbjörn says:

     Tack för svar! Immunbalans – innehåller ngt som heter betaglukan. Jag är histamin-överkänslig och undrar vad det är och om det kan trigga histamin. Och Quercetin?
     mvh Marianne

     Svara
 15. Ninni
  Ninni says:

  Dras med en Springmaskinfektion som inte riktigt ger sig trots medicin. Hur kan jag hjälpa mag o tarm att göra sig av med eländet. Jag har kört med Epsomsaltflusch i flera dagar mm Kan höga halter av c.vit hjälpa? Alla tankar o idéer tas tacksamt emot

  Svara
 16. EL
  EL says:

  Hej.

  Hur säkra är vi på att C-vitamin från askorbinsyra i pulverform faktiskt tas upp och används av kroppen och vilken praktiskt effektiv roll spelar askorbinsyra i relation till immunförsvaret i dess kamp mot en virus-infektion?

  Rätta mig om jag har fel men både magsyrans och blodets PH (i synnerhet blodets) är väl extremt väl reglerat och ett förhöjt blod-PH skulle väl resultera i svåra komplikationer? Det pratas mycket om att virus och andra elakheter inte kan överleva i en alkalisk miljö men blodets PH är väl i hög grad alkaliskt (7.35-7.4)?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja askorbinsyra tas upp. Här handlar det om att motverka försurning i kroppen, inte skapa alkaliskt tillstånd. Virus går in direkt via celler i övre luftvägarna så ingen kontakt m blodet vid infektering.

   Svara
 17. Berit Nässén
  Berit Nässén says:

  Hej Sanna!
  Du rekommenderar högre doser av c-vitamin än det RDI 75mg för vuxna. Har även läst olika artiklar som också intygar att vi behöver betydligt mer än det rekommenderade intaget. Kan du tipsa om en askorbinsyra helst i pulverform som är lämpligt att ta och som samtidigt är skonsam för magen. Det finns askorbinsyra i pulver för häst. Men jag är osäker på om det är ofarligt och kan jämställas med det som är anpassat för människor?
  Mvh
  Berit

  Svara
 18. Elisabeth Ortega
  Elisabeth Ortega says:

  Får du betalt för att nämna hollistic hela tiden? Deras cvitamin fungerar sämre för att den är syraneutral

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Nej det får jag inte, tvärtom frågar folk hela tiden så lärt mig att säga i förväg. Jag är mkt nöjd m syraneutrala o växlar även om med andra pulver o tabletter då jag reser o bor i flera länder. Det är alltid bra att variera vad man tar och dos!

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] av C-vitamin, och att man intar det på rätt sätt. Alla däggdjur utom människor och marsvin producerar sitt eget C-vitamin. Vi har så att säga en genetisk defekt. Därför behöver vi återskapa detta på konstgjord väg […]

 2. […] Du hittar mer Hälsotips här Läs hela artikeln på ehdin.com […]

 3. […] Detta är en kortad och bearbetad version av Sanna Ehdins text ”C-vitamin är livsviktigt”. Du kan läsa den i sin helhet här. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *