Ljusterapi lyfter humöret

Med ökat mörker blir nedstämdhet och humörsvängningar vanligare, och numera kan man få ljusterapi mot depression. Ljustillskottet ger förhöjd energi, förbättrad produktivitet och ökad inlärningsförmåga. Dessutom sover man bättre. Här presenteras några bra modeller på ljusterapilampor.

 • Många sänks av nedstämdhet på senhösten och tidig vinter, och jag kommer att skriva flera artiklar om hur man kan motverka detta och höja sitt humör och välmående. Först ut är ljusterapi, och sen kommer bl a D-vitamin och motion.

Ljusterapilampor kan skydda mot den nedstämdhet och humörsvängningar som många känner under sena hösten. Antingen kan man få hjälp i speciella vita rum på sjukhusen, eller genom att köpa hem en ljusterapilampa. Bäst är att använda lampan direkt på morgonen för att få en bra start med energi under dagen. Minst en halvtimme och helst i en timme om möjligt. Det är värt att gå upp tidigare bara för att få ljusdosen. Ljuset bidrar till att balansera hormonerna kortisol och melatonin, vilka bland annat reglerar stress och trötthet.

Ljus är näring i sig självt. Om vi får för mycket artificiell belysning och för lite naturligt ljus påverkar det hela kroppen, bland annat våra hormoner och biocykler.

Tallkottkörtelns produktion av sömnhormonet melatonin styrs av ljus och mörker. Om man får för lite ljus, som under den nordiska vintern, stänger inte tallkottkörteln av sin produktion av melatonin på morgonen. Följden kan då bli lättare depressioner med håglöshet och minskad aptit, alternativt viktökning. Dagsljuset behövs också för produktionen av D-vitamin, vilket är nödvändigt för en normal omsättning av kalcium och fosfor i kroppen. Vitamin D3 bildas i huden genom ultraviolett belysning (fotolys) och omvandlas i levern och njurarna till D-vitamin. (Text ur Den självläkande människan, Sanna Ehdin, 1999)

Ljusterapilampor

Undersökningar har visat att de dyrare modellerna är bäst: för att de avger högst lux. En terapilampa ger ifrån sig upp till 10 000 lux, att jämföras med ett upplyst kontor som endast avger mellan 500 och 600 lux. Enheten lux är belysningsstyrkan: lumen per kvadratmeter, d.v.s hur mycket av ljuskällans ljusflöde som träffar en bestämd yta. Jämförelse av ljusmängd i vanliga miljöer:

 • Belysning i hemmet: 50-60 lux
 • På kontoret: 500-600 lux
 • Utomhus i klart solsken: 90 000 – 100 000 lux
 • Sommar molnigt: 25 000 – 40 000 lux
 • Från en ljusterapilampa: 2000 – 10 000 lux

När jag bodde i Sverige på vinterhalvåret använde jag ljusterapilampor från oktober och framåt, då Philips modell, och det var mycket bra för mig. Att varje morgon låta sitt system ”äta” ljusenergi i minst 20 minuter bryter ”mörkeroket”. Nu märker jag inte av det mörkare vädret så mycket som förr, och tror det beror på att jag är näringsmässigt mer balanserad samt att jag bor stor del av året på soliga ställen förstås – så tror kroppen är boostad. Men vi är bara i mitten av oktober ännu, två veckor till och klockan ställs om till vintertid…

 • Framförallt tror jag skillnaden beror på att jag tar 5000 IU D3-vitamin/dag – för D-vitamin är ett riktigt powervitamin! Kommer inlägg om det.

Ljusterapilampor: bäst i test enligt en liten studie: I topp Philips HF3419  (ca pris 1690:-) men finns mindre att välja på också: Medisana LT470 (895:-) och mindre Beurer TL 30 (590:-). Se här: Ljusterapilampa bäst i test

Forskning: En studie på 50 olika personer visade att efter bara 10 dagar hade stora delar av testgruppen halverat sin depressionsgrad med 50% och efter en månad så hade nästan hela gruppen halverat sin depressionsgrad. Studien gjordes 2008 av Cecilia Rastad vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet, se här forskning.se

 • Utmärkt ljusterapi och grönterapi kan man även få i ett upplyst växthus, och jag rekommenderar varmt ett årskort på Edward Andersons Växthus i Bergianska trädgården i Stockholm. Glyptoteket i Köpenhamn är en annan favorit. Tipsa gärna om bra ställen runt om i landet!
6 Kommentarer
 1. Jonna
  Jonna says:

  Bra att du tar upp detta! Jag köpte en philips ljuslampa för ett par år sedan som jag varit jätte nöjd med. Jag har haft väldigt stor hjälp av den för att lindra depression som jag lidit av sedan jag var tonåring.

  Svara
 2. anna
  anna says:

  Eftersom ljusterapilampor inte har uv ljus innebär det att de inte kan hjälpa till att producera D vitamin. Är det rätt uppfattat?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   korrekt. Men nya Solarier ger UVB-ljus som ger produktion av D-vitamin i huden. Det ger också en foton- och energikick som är välgörande på vinterhalvåret, då och då.

   Svara
 3. Mai
  Mai says:

  Hej Sanna,
  Hoppas du mår bra, tack för en toppen sida!
  Läste din artikel om ljusterapi och undrar om du skulle vara intresserad av ett samarbete? Weightworld.se är en e-handelssida som fokuserar på wellness, fitness och hälsoprodukter. Vi har precis fått in en ljusterapi lampa:
  https://www.weightworld.se/daylight-therapy-lamp.html
  som säljer riktigt bra i det svenska vinter mörkret!
  Vi kan erbjuda 10-20 % provision på allt som säljs via din sida via en länk eller banner. Hör av dig vid intresse så kan vi prata med 🙂
  Mvh Mai

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *