Främja hälsa via vagusnerven

Vagusnerven är kroppens största nerv, som förbinder hjärnan med alla vitala organ i kroppen. Ordet vagus betyder just ”vandrare”. Den är nära kopplad till både mage och hjärta, och dess huvudfunktionen är att reglera nervsystemet och immunsystemet. Den har en egen ton (puls), vagustonen och ju starkare den är, desto bättre mår vi!

Vagusnerven – kroppens största nerv.

Vagusnerven sänder information till hjärnan från organen. 90 procent av all kommunikation från bukhjärnan (ENS) går från buken till hjärnan. (Se bilden.)

Generellt gäller att ju högre vaguston, desto bättre. Då kan kroppen bättre reglera de interna system som håller dig frisk; som hjärt-kärlsystemet, blodsockerhalten och immunförsvaret. Tidigare trodde forskarna att vagustonen i stort sett var kon- stant, precis som ens längd i vuxen ålder. Men nya data har visat att även vagustonen är plastisk, det vill säga formbar, och den förändras beroende på dina sociala vanor. Ju fler nära kontakter du odlar och ju mer kärleksenergi du upplever, desto mer stimuleras vagusnerven. Åter de positiva uppåtspiralerna!

Beteendeneurologer har även visat att vagustonen är av central betydelse för hur uttrycksfullt vårt ansikte är. Det avgör vår förmåga att lyssna av och uppfatta den mänskliga röstens olika frekvenser (nyanser).

En dålig (svag) vaguson är kopplad till många störningar, inklusive depression och ångest.

Vetenskapen har visat att stimulering av vagusnerven ger en dramatisk minskning av inflammation. Det används bl a för reumatoid arthrit och ”behandlingsresistent depression” – två tillstånd som har inflammatoriska rötter. 
Man kan stimulera med elektriska inplantat – eller göra det själv enkelt. Vi är ju designade för att skapa välmående i vår egen kropp! 😀

.

Meditation är immunstärkande

Vagusnerven sänker blodtrycket och reglerar svettning, matsmältning, talet och hjärtfrekvensen.

Avslappning, meditation och liknande metoder aktiverar vagusnerven, som även reglerar immunförsvaret. Så genom aktiv avslappning och meditation kan du styra dina immunceller, minska inflammationer och även förebygga sjukdomar och åldrande.

Att aktivera vagusnerven är viktigt eftersom inflammation är grogrund för all psykisk och fysisk ohälsa.

I en forskningsstudie delades personerna in i två grupper där hälften fick träna på självgenererade positiva känslor via kärlek-godhetsmeditation (LKM) och kontrollgruppen mediterade över en väntelista. Deltagarna som tränade på självgenererade känslor fick en ökning i positiva känslor jämfört med de i kontrollgruppen. Det kunde även mätas på vagusnervens aktivitet.

Resultaten visade att positiva känslor, positiva sociala kontakter och god fysisk hälsa påverkar varandra i en självgående dynamisk uppåtspiral.

Ny forskning har visat att våra kroppar kan regenereras i alla åldrar, vilket innebär att vi föryngras. Diane Krause vid Yaleuniversitetet upptäckte att våra egna medfödda vuxna stamceller* kan omvandlas till lever-, tarm-, lung- och hudceller. Dessa stamceller styrs också via vagusnerven, vilket innebär att vi har makten att skapa nya celler och förnya våra egna organ och vävnader – oavsett ålder. Att duscha iskallt och ta kalla bad är rent konkret föryngrande…

Slutsatsen är att vagusnerven aktiveras av fokuserad positiv avkoppling – ett tillstånd av lugn, frid och stillhet. Det aktiverar i sin tur våra stamceller, så att de kan regenerera och förnya våra vävnader och organ.

8 bästa sätten att själv stimulera din vaguston:

 • 1. Andning – djup och lugn medveten andning – att andas djupt och långsamt stimulerar vagusnerven, och kan dämpa ångest och stressreaktioner.
 • 2. LKM – loving kindness meditation där man tänker på andra människor och sänder dem kärlek och goda tankar, en Buddistisk meditation. (Se exempel på LK-Meditation)
 • 3. Kallduschar – aktiverar vagusnerven blixtsnabbt! Minst en minut säger jag, som duschar endast kallt vatten sedan tre år. Man vänjer sig, det är enkelt och främjande direkt!
 • 4. Gurgla – vagusnerven är kopplad till stämbanden och musklerna längst bak i svalget.
 • 5. Sjunga – är mycket stimulerande, ännu starkare effekt i grupp för resonans i hela kroppen.
 • 6. Blissful Mind-metoden – är en hjärtcentrerad meditation som bryter automatiska stresslooper och slår om systemet till lugn, frid och bliss – med hjälp av vagusnerven. Det tar bara tre minuter och att träna NPH är godis för vagusnerven (fd Happy Heart Metoden).
 • 7. Yin yoga, qi gong och tai chi.
 • 8. Motion och träning med fokuserat, avslappnat sinne och djup andning (näsandning och ta hjälp av diafragman).

Ta hjälp av andra för vagusaktivering:

 • Kraniosakrala behandlingar – Vagusnerven är en av våra 12 kranialnerver som de KranioSakrala terapeuterna är experter på. Se info om var du finner terapeuter i biodynamisk Kraniosakral behandling. Jag älskar att få kraniosakrala behandlingar och gör det regelbundet, ca två gånger i månaden och ibland mer. Min kropp svara mkt bra på den subtila behandlingen, och det har hjälp min personliga utveckling mycket.
 • Akupunktur
 • Body Love Yoga är en meditativ form av yoga med fokus på avslappning i rörelse. Läs mer o se workshops genom att klicka på namnet.
 • Massage som är lugn och mjukare.

Det finns förstås mer. Detta är bra och tydliga exempel, finn det som passar dig och de behandlingar som fungerar för dig och finns tillgängliga där du bor.

9 Kommentarer
 1. Margareta Larson
  Margareta Larson says:

  Tack Dr. Sanna Ehdin,
  Väldigt bra förklarad artikel, glädjande om Kraniosakral behandlingen ger din kropp möjligheter att ”lösa upp blockeringar”/hjälper ditt flöde i Kraniosakral vätskan våra kroppar har (lymfvätskan flödar bättre med)

  Svara
 2. Margareta Larson
  Margareta Larson says:

  Ps. Jag försökte dela din artikel med mejl. Tryckte på den knappen, sen på dela mejl….men, inget händer.
  Snälla, kan du hjälpa mig? Tack o Mvh Margareta

  Svara
 3. Yvonne Andersson
  Yvonne Andersson says:

  Jag gjorde en Matstrupsoperation 1993 i Lund där man skär av/skadar Vagusnerven. Op har biverkningar och görs ej längre.
  Jag hade redan då IBS och idag stora problem med mage/tarm. Även Astma.
  Det vore intressant för mig att ta del av dina synpunkter
  betr detta.
  (Jag har tidigare periodvis använt yoga, TM mm.)
  Jag blev glad när jag upptäckte Dr Sanna Ehdin. Flera av dina böcker står i min bokhylla.
  Tacksam för svar. /Yvonne A

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ledsen att höra det. Glad att mina böcker inspirerat dig! 50-60% av befolkningen har problem med magetarm idag, så stort problem. Jag tar upp det i kommande ”Sannas fastebok” o hoppas du finner ngt bra där. Kan inte säga nåt om enskilda personer. Kroppen har starka kompensatoriska mekanismer och bukhjärnan självständig. Pröva drasiska koständringar dom fasta och även carnivorekost (bara kött o fett) fungerar bra för många medmagproblen.
   Testa histaminlåg kost med lite lektin är mitt råd. Lycka till!

   Svara
 4. Yvonne Andersson
  Yvonne Andersson says:

  Tack f svar.
  Lite komplettering: jag är 77 år. Fr o m 1975 Lactovegerarin, 7-10 dagars fasta årligen, senast 1980.
  År 2012 införde jag fisk ung var 10:e dag.
  Använt Holistic produkter m fl.
  Rekommenderar du fasta i min ålder?
  Sannas fastebok kanske har svaret…..
  Yvonne

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] stimulerar även vagusnerven i vår kropp vilket hjälper dig tryggare i möten med andra människor. Ännu en positiv effekt […]

 2. […] stimulerar även vagusnerven i vår kropp vilket hjälper dig tryggare i möten med andra människor. Ännu en positiv effekt […]

 3. […] Dr. Sanna Edhin delger oss i ett blogginlägg om att avslappning, meditation och liknande metoder aktiverar vagusnerven, som även reglerar immunförsvaret. Genom aktiv avslappning och meditation kan du styra dina immunceller, minska inflammationer och även förebygga sjukdomar. https://ehdin.com/framja-halsa-via-vagusnerven […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *