Mina nyttiga kosttillskott

Många undrar vilka kosttillskott man bör ta, och jag börjar genom att berätta vad jag brukar ta. Min hälsofilosofi baseras på modern forskning som bevisat att god hälsa och välbefinnande hänger helt samman med vår livsstil – och att vår näringsstatus är helt avgörande för immunsystemet, hjärnan, ja hormonerna, ja allt. Den genetiska koden är bara ett utkast till vad vi blir – för vi är resultatet av den omgivande miljöns epigenetiska påverkan på våra gener! Där vår näringsstatus och motion är bland de viktigaste.

Sedan barnsben har jag tagit kosttillskott och ätit en nyttig och mestadels hemlagad mat, vilket har byggt en stark och robust hälsa för mig. I perioder av anspänning, stress och prestation – som när jag är på föreläsningsturné eller i slutfasen av bokskrivande – så tar jag minst dubbel dos av allt. För vid stress åtgår det en hel del näring (se tidigare artikel).

Här är en typisk laddning som jag beställer till mitt ”Friskapotek” – för jag har hela livet följt principen att förebygga det sjuka och stärka det friska genom att tillföra bra kost och näringstillskott. Det är en sorts Functional foods i koncentrat.

Jag har alltid konsekvent undvikit läkemedel, mer än enstaka antibiotikakurer och bedövning/smärtstillande vid operation. Du ser resultatet av min livs- och hälsofilosofi på mig, och jag lever, tränar och äter så här fortsatt.

Nu vid 56 års ålder bygger jag den hälsa som jag ska leva på när jag är 75 plus! 

Här finns samlat vad dessa mina dagliga näringstillskott gör för gott i kroppen och sinnet! Länk till min källa för kosttillskottet finns nederst.

Det är aldrig försent! Nittioåringar som börjar motionera och tar kosttillskott får en kondition som en sjuttioåring efter bara ett par månader!

D-vitamin (2000IE per tabl) förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering. D-vitamin behövs för emotionell och psykisk stabilitet, för att få ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. Det är väsentligt för sköldkörtelns funktion (produktion av tyroxin) och brist ger lägre energinivå. Det hjälper huden att andas och är stärkande för lever och galla. Hela 60 procent av de som har typ 2-diabetes har D-vitaminbrist.

Det är helt nödvändigt för immunförsvarets funktion så att vi kan undvika förkylning och influensor. Vitamin D har även visat sig ge 60 procent skydd mot en rad cancerformer visar ny forskning, och personer som utvecklar cancer har ofta låga halter D-vitamin i blodet.

Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin så viktigt att ta tillskott!

Staten borde dela ut gratis D-vitamin som sjukdomsförebyggande åtgärd!

LactoVitalis är en probiotika som tillför hälsosamma tarmbakterier. I tarmen finns mer än 500 olika arter av bakterier, och totalt finns 10 gånger fler bakterier i tarmen än det finns celler i hela din kropp. LactoVitalis innehåller 6 miljarder mjölksyrabakterier från 10 olika stammar. Samtidigt skyddas bakterierna av en pH-känslig matris, så de klarar den sura magsäcken och kommer ner till på rätt ställe i tarmen. Detta är unikt på marknaden och gör att över 80 procent kommer fram oskadda. I jämförelse innehåller Yoghurt vanligen bara en eller ett par olika bakteriestammar och dessa skyddas inte mot magens låga pH.

Tugga maten dubbelt så länge så får du betydligt bättre matsmältning! (pga ökad enzymproduktion och salivutsöndring)

Kokosolja är stimulerande för magen, hjärnan och immunförsvaret samt skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Den är rik på mellanlånga fettsyror, särskilt den viktiga laurinsyran och kaprylsyran. Den innehåller dessutom vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen. Den tas inte upp av fettcellerna utan tillför snabb och bra energi till cellerna, vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiomsättning.

En bra kokosolja kallpressas under 38 grader. Pressning och tappning sker för hand utan metallverktyg inom högst tre dagar efter skörd. Från öppnande till pressning förlöper max en timme.

Glutamin är bästa medlet för att läka en skadad tarm.

Glutamin L-Glutamin är den vanligaste aminosyran i kroppen och är nödvändig bl a för att bygga muskler, för tarmens hälsa och immunförsvaret. Det är den främsta energigivaren för tunntarmens enterocyter, lymfocyter, makrofager och fibroplaster – alltså viktig funktion för tarmens immunförsvar. Glutamin förbättrar koncentrationsförmågan och har visat sig mycket användbar vid alkoholism, för att förbättra beteendet hos äldre psykiskt sjuka patienter, och för att förbättra intelligensen hos mentalt svaga barn.

Brist på L-glutamin kan öka risken för en rad nerv- och hjärnrelaterade tillstånd som alkoholism, mentalsjukdom, autism, beteenderubbningar, Parkinsons sjukdom, anorexi, depression, irritation, dålig koncentration, dåligt minne, sug efter sötsaker samt problem med mag-/tarmsjukdomar.

Cellenzym innehåller matsmältningsenzymer som tas i samband med måltider för att enzymerna understödjer matsmältningen, bryter ner stora molekyler i födan och hjälper till att öka upptaget av näring från födan. En tablett innehåller 12 olika enzymer, bl a Proteas, Amylas, Invertas (sukras), Alfa-galaktosidas, Laktas, Lipas och Cellulas.

När man blir äldre går kroppens processerna långsammare eftersom produktionen av enzymer minskar och enzymernas aktivitet går ner. Därför är det viktigt att fylla på!

C-vitamin detta är en buffrad askobinsyra, vilket betyder att den har ett pH- värde över 7 så att även personer som är känsliga för askorbinsyra kan ta den. C- vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer, krävs för proteinsyntesen, motverkar för tidigt åldrande, befrämjar hälsa i ben, kollagen vävnad, tänder och gom.

Till skillnad från de flesta djurarter kan människan inte tillverka C-vitamin utan måste tillföra det! Viktiga matkällor till C-vitamin är nypon, paprika, persilja, nässla, havtorn, broccoli, vinbär, bladkål, tomat, hjortron, rönnbär och citron.

Res gärna på dig och sträck ut lite, andas djupt för det är en riktig energigivare till kroppen!

Mega-B komplex  B-vitaminer bidrar till mental uthållighet, stabil fysisk energi och ett jämnt humör. De är nödvändiga för nervcellernas utveckling och livskraft. De fyra som är viktigast för hjärnan är B12, B6, B1 och folsyra.En hel grupp av B-vitaminer behövs för centrala funktioner i kroppen såsom omsättningen av kolhydrater, fett och protein, celldelning, immunförsvar, antioxidation, matsmältning, nerv- och hormonfunktion.

Det går åt mer B-vitamin när man stressar och jag tar alltid extra mycket när jag har intensiva arbetsperioder. En vanlig orsak till neuroser är undernäring, orsakad av för stor konsumtion av industriellt framställd och raffinerad mat – vilket leder till flera olika B-vitaminbrister. Vilket ger stress, och sen föder stressen mer brister…

Vi står och faller med kroppens näringsstatus.

Vitamin B-12 Brist på B-12 kan göra att man blir trött, hängig eller deprimerad. Det kan även leda till svår blodbrist som man blir trött och retlig av, få andnöd och hjärtklappning vid kroppsansträngning. Brist på Vitamin B12 kan också leda till allvarliga nervskador. Underskott på vitamin B12 kan ge tvångsföreställningar och tvångsmässigt beteende. 

Brist på vitamin B12 förekommer hos nästan en ärdedel av alla mellan 60 och 69 år och hos nära 40 procent över 80 års ålder enligt en omfattande undersökning. Brist på vitamin B12 är 300 procent vanligare bland människor som inte äter vitamintillskott.

Multivitamin Vitaminerna ingår i många enzymer, vilka påskyndar nästan alla reaktioner i kroppen. Därför är vitaminerna viktiga i regleringen av ämnesomsättningen. Jag tar det i kombination med Holistic MultiMineral-tablett. I Kalifornien gjordes en undersökning av 615 skolbarn där en del fick multivitamin- och mineraltillskott, som innehöll 100–200 procent av rekommenderat dagsintag, och andra fick placebo (overksamt sockerpiller). I den första gruppen fick 45 procent av barnen en ökning av IQ med över 15 enheter jämfört med placebogruppens ökning på 4,4 enheter. I say no more…

Den biologiska åldern minskade med i snitt 30 år efter endast två månaders multikosttillskott, visade en pilotstudie på 125 personer utförd av professor emeritus Per-Arne Öckerman.

Humic-fulvic acid/humussyra innehåller 70-80 mineraler och spärämnen och har bevisat anti-viral effekt. Innehåller extrakt av humussyra, vilket är en naturlig syra som finns i markens humuslager. (Köper utomlands o ska leta bra i Sverige).

Fiskolja tillför de essentiella omega 3-fettsyrorna varje dag. Alltid i flytande, inte kapslar som lätt härsknar, och jag tar denna som innehåller liten andel olivolja med atarka antioxidanter i: kontrollerad fångst med fiskolja från ArcticMed.

Chlorella Den gröna algen Chlorella är naturens mest näringsrika växt. Den innehåller mer än 60 procent proteiner samt alla aminosyror, vitaminer och mineraler plus alla essentiella fettsyror, inte minst omega-3!  Den innehåller dessutom mer klorofyll än något annat livsmedel i världen (4–5 gånger mer än Spirulina). Det gröna klorofyllet är renande, stärkande och stimulerande på blodet och kroppen.

Försurning av kroppen ökar risken för förkylning, infektioner och smärta.  

Basbalans Syra-bas-balansen (pH-värdet) är en av kroppens viktigaste jämnvikter. Holistic BasBalans innehåller speciella mineralföreningar för att balansera kroppens pH-värde. Dessa är: natriumbikarbonat, magnesiumlaktat, natriumfosfat, kaliumcitrat, kaliummalat, zinkmalat, kiseldioxid.  

pH-papper kan användas för att avgöra om en person är försurad, dvs har lågt pH- värde i kroppen. Apotekets pH-stickor har för stort intervall mellan de olika pH- stegen för att vara relevanta (intervallet är 1,0 enheter). De pH-remsor Holistic säljer är i området 5,6-8,0 med intervallet 0,2 enheter.

UltraDetox  Försurning och tillstånd av lokal eller central förgiftnings är en viktig orsak till sjukdom i kroppen, och första hjälpen borde vara att basa kroppen och detoxa. Denna produkt rekommenderar jag för den innehåller örter och fibrer som stärker leverns avgiftning, tarmens rening och en rad andra stärkande och rensande funktioner i kroppen. I vår tid med gifter från luft, vatten, mat och jäsningsprocesser i vår egen tarm är det viktigt att detoxa sig regelbundet. UltraDetox består av en helt naturlig blandning av 35 örter som stöder kroppen.

Slutligen: Den gemensamma nämnaren för de allra flesta välfärdssjukdomar är energibrist, vilket ger nedsatt flöde, lokal försurning och inflammation i kroppen. Det bäddar för åkommor, angrepp och infektioner som gör att kroppen kan brytas ner i förtid. Det främjar tillväxt av skadliga mikroorganismer i vår kropp, för ingen är skyddad mot det som händer vid låg energinivå. Se till att fylla på med bra energi och rör på dig!

Your reality is shaped by what you believe in. Believe in good and do good – and all will change.

 • God hälsa kommer inifrån.

.

79 Kommentarer
 1. Jeanette
  Jeanette says:

  Hej. Har du testat balansoljan?Omega3 (för att balansera omega6),D-vitamin och en fin kallpressad olivolja med fina polyfenoler. Vi vet ju vad innehållet gör för nytta enligt WHO. Samt multivitaminen xtrend.

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Jeanette! Tack för din kommentar! Har du några länkar till de produkter du nämner? Ha en fin dag! Hanna – Team Sanna

   Svara
 2. Beatrice
  Beatrice says:

  Tar du samtliga preparat ovan dagligen eller tar du vissa efter särskilda behov eller årstid etcetera?

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Beatrice! Sanna tar dessa så gott som dagligen. Jag ska be henne göra ett inlägg om hur hon roterar sina tillskott, tack för en bra idé! Ha en fin kväll! Hanna – Team Sanna

   Svara
   • Anneli
    Anneli says:

    Jag undrar också över, om man verkligen behöver ta mineraler varje dag och alltid. Köper själv för ca 1300kr/ mån och det blir aldrig pengar över till något annat. Så nu har jag snålat och ska se vad som händer om jag slutar ta mineraler juni- aug. Min läkare sa att fet var helt onödigt. Jag har hypoterios Haschimotos sedan 1,5 år tillbaka.

    Svara
   • Jeanette Andersson
    Jeanette Andersson says:

    Hej Sanna!
    Jag skulle väldigt gärna vilja veta hur du roterar dina tillskott, tror du att du kan göra ett inlägg om detta?
    Med vänlig hälsning

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Det handlar mer om att öka doserna och antal preparat jag tar under eller efter påfrestningar, tup fler stärksnde örter och binjureextrakt. Sen växla m perioder sv återhämtning och detox. I enkla drag. Får fundera om det går att göra inlägg av det.

     Svara
 3. Lisa
  Lisa says:

  Vilsken dosering rekommenderar du till barn i åldern 10-12 år av ovanstående preparat? Är det något som barn ska undvika?

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Lisa! Tack för din fråga! Sanna hälsar att barn kan ta följande: multivitamintablett, fiskolja, c-vitamin, B-mixitamin, och mineralerna zink, magnesium och selen samt D-vitamin på vintern. Hoppas det hjälper! Ha en fin dag! Hanna – Team Sanna

   Svara
 4. Ann
  Ann says:

  Hej
  Kan jag använda alla dessa preparat när jag tar levaxin för min ämnesomsättning? Tack för mycket intressant läsning Hälsan är viktig❤️

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Ann! Tack för din fråga! Ja, det ska inte vara några problem. Kosttillskotten stärker den egna hälsan, och kommer snarare förbättra den. Jag tar själv medicin för min sköldkörtel och äter nästan alla dessa kosttillskott och det funkar finfint! Ha en fin kväll! Hanna – Team Sanna

   Svara
   • Jonna
    Jonna says:

    Man ska inte ta Levaxin samtidigt som multivitaminer om det innehåller järn och kalcium. Det kan försämra upptaget av Levaxin i sköldkörteln. Måste gå minst 2 Tim emellan. Sen är det tveksamt om man ska rekommendera chlorella ( alger)till dom som har överproduktion i sköldkörteln!

    Svara
    • Ruth Welinder
     Ruth Welinder says:

     Jag ser fram emot att du ska skriva lite tips om hur man kommer tillrätta med underfungerande sköldkörtel ( eller har jag missat det?).
     Jag har slutat med de kemiska preparaten, för de hjälper mig inte, snarare tvärt om.
     Kram
     Ruth

     Svara
 5. Ruth Welinder
  Ruth Welinder says:

  Hej!
  När jag tar alla dessa kapslar tänker jag ibland och undrar om det kan vara så bra. Min fråga är alltså, kan det vara skadligt, dåligt för magen eller skadligt på annat sätt när jag tar så många kapslar? Då menar jag alltså ytterhöljet till alla vitaminer och mineraler mm som man stoppat i sig.

  Kram
  Ruth

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Ruth! Vitaminkapslarna är till stor del, åtminstone hos Holistic, vegetabiliska och är inte skadliga för kroppen. Givetvis är det möjligt att man kan reagera på dem, så som allt annat är det ju individuellt hur kroppen fungerar. Ha en fin dag! Hanna – Team Sanna

   Svara
 6. C
  C says:

  Om man har problem med tjocktarmen, typ divertikulit/inflammation/läckande tarm. Vilken kombination av tillskott rekommenderar Sanna?! Äter nu Lactovitalis bakterier och L Glutamin men borde man lägga till något mer? Tacksam för svar!

  Svara
 7. Ruth Welinder
  Ruth Welinder says:

  Blir ibland rädd att jag ska ta för mycket av det ena eller det andra, som när jag tar olika tillskott och att det då finns vissa mineraler och vitaminer som är i mer än en produkt. Ser att du också har tex zink, C- vitamin, b- vitaminer mm i mer än en produkt du tar. Och så står det då på förpackningarna att man inte ska ta mer än vad de rekommenderar.
  Hur tycker ni att man ska förhålla sig till det?
  Happy ❤️

  Svara
 8. Karin Bylund
  Karin Bylund says:

  Jag är allergisk mot morötter och allt som innehåller karoten Finns någon B-vitamin tablett som ej är färgad . Vill helst ha en som innehållerB12 B6 B1 +Folsyra

  Svara
 9. Carola Jonsson
  Carola Jonsson says:

  Det tråkiga är när man är sjukskriven har man inte råd med alla dessa preparat du tar,och när man är sjuk känns det som x-tra viktigt .Pengar styr mycket framförallt hälsan.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag håller helt med dig o var själv i samma situation när jag började min hälsoresa 1993 o hade fått aggressiv Candida i tarmen. Men jag lovar dig att mycket hälsoproblem fixas med tre veckors fasta – o det är mkt billigt. Ska blogga om detta men se Dr Jason Fung på Youtube. Tre veckors vattenfasta ordnar massa bra i kroppen!

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Min tanke är att starta en Hälsobank där man sparar f att kunna få hjälp om hälsan brakar – o får hjälp med vad man ska göra o preparat dvs får låna så man kan få tillbaks hälsan. Sedan kan man betala tillbaka när man är frisk – i pengar el gm att hjälpa andra.

   Svara
   • Anne Schöning
    Anne Schöning says:

    Vilket bra förslag ! Den som spar den har ………sin hälsa kvar 🙂
    Tack för din fantastiska sida , har följt dig med dina allra första böcker , har varit bibel för mig sedan min hemska separation !

    Svara
 10. Tina
  Tina says:

  Tar du alla dessa saker varje dag ? Alla samtidigt eller delar du upp dom ? Det är ju inga billiga saker att köpa och inte många m normallön har råd med det . Lite trist.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Hej jag har alltid lagt mina pengar på att stärka det friska och därmed förebygga sjukdom. Så jag har sparat mass apengar på att vara frisk o må bra nästan alltid. Så ja – jag prioriterar detta. Köper ingen alkohol, godis, skräpmat etc. För mig är god hälsa bland det viktigaste i livet.

   Svara
 11. Valborg Johnsson
  Valborg Johnsson says:

  Hej!
  Ja jag tycker detta verkar mycket bra med de olika hälso- koster! Jag äter en hel del av dem redan! Ha nu en trevlig helg och tack för alla fina tips!
  Vänligen Valborg

  Svara
 12. Anna
  Anna says:

  Hej

  Tak för så otroligt bra information och intressanta artiklar!
  En fråga om omega 3, min läkare tyckte jag skulle äta det då jag hade aningen högt kolesterol är det bra stt kombinera med övrigt ni rekommenderar?
  B12 kombo funderar jag på att addera behöver man det om man tar multivitaminer samt multimineral? Är 41 år.
  Tar även magnesium separat samt d vitamin.

  Med vänlig hälsning,
  Anna

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   ”Högt” kolesterol är positivt f kvinnor, vi är friskare o lever längre. Nivån är satt av läkemedelsindustrin, som undersökte massa människor o sen satte grönsen under snittet – ”för säkerhets skull”. Nej för att sälja mer statiner. Ta bort socker, vetemjöl, alkohol o annat som ger inflammation är det bra.

   Svara
   • Anna
    Anna says:

    Tack! Mycket intressant , jag hade även mkt högt av det ”bra” kolesterolet bor i USA o känns som att de på den årliga wellnes checken ”betar av” en rad siffror..
    Tolkar jag dig rätt att du inte rekommenderar omega3…? Ser att du rekommenderar b komplex på din blogg är det bra att ta även om man tar holistic multivitamin o mineral?
    Måste även passa på att tacka för dina alltid snabba utförliga och vänliga svar!

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Tack för det Anna, o självklart rek jag omega 3 i form av fiskolja. Ja mkt bra med Holistic Multivitamin o mineral – jag har börjat ta dem också nu regelbundet!

     Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det finns bra o dåligt LDL – så be läkaren testa för det. Ta mkt kosttillskott, de flesta här näringsbrister idag…

   Svara
 13. Berith- Arrvall
  Berith- Arrvall says:

  Hej, jag har D vitaminbrist, men läkaren på Urologen säger att eftersom jag har flera njurstenar inkapslade på båda njurarna så får jag inte äta Dvitamin? Är konstant trött, så vad äter jag istället. Tacksam för svar. Berith Arrvall.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Mycket märklig rekommendation eftersom solen ger D-vitamin också, hur ska man begränsa det. Ät enligt Gröna Kuren, se denna hemsida, ta bort stimulantia och ta andra kosttillskott så höjs energin. Ibland är det bättre att sluta äta o fasta alt havlfasta (tömma tarmen helt), för det ger mkt mer energi! Men jag vet inte din situation o ger inga kliniska råd.

   Svara
  • June Eriksson
   June Eriksson says:

   Hej Berith! Kan vara så att du behöver extra av K2. Min hund fick besvär med blod i kisset. Åkte in och då var njurarna fulla av kalkavlagringar. Veterinären hånade och sa att du har säkert gett extra kalk i maten. Ja jag måste ju sa jag för vi ger egengjord mat. Neej sa de det finns i maten. Men då pratade jag med en duktig kvinna som sa att det är brist på K2 hon har och det hjälper till att fördela kalket ut i kroppen så det inte hamnar på en plats. Som det nu gjorde på min hund i njurarna. Lägger in en länk där de står lite om det. Hälsningar June https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/vitamin-k1-vitamin-k2

   Svara
 14. katarina
  katarina says:

  Hej Sanna! Stort Tack för den fina föreläsningen i Malmö den 6 sep! Du är så bra och väldigt rolig på scen! Jag var där med min dotter som pluggar till farmaceut på högskolan. Hon ska nu göra sitt examensprov och ska välja ett ämne! Du som har koll, har du ngt intressant tips?
  love, katarina

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Varmt tack för det – glad att höra. Farmaci är inte längre mitt område, så det är väl om hon kan studera något naturläkemedels effekt kanske? Vet inte hur de tänker där. varm hälsning, Sanna

   Svara
 15. Anette Ohlsson
  Anette Ohlsson says:

  Hej, har sedan ett halvår stora problem med värk i kroppen och sedan ca 2 år varit utmattad och sjukskriven för detta. Har blivit kopplad till smärtrehab och läkaren där ordinerade bland annat antiinflammatorisk kost. Jag äter enligt FODMAP då jag har IBS, så det är både glutenfritt och laktosfritt, men det finns även olika frukter och grönsaker jag inte klarar äta utan att få symptom. Tyvärr är vitlök en av de saker jag inte klarar och det finns i många preparat även här i er shop. Vad skulle ni rekommendera som en start för att stärka immunförsvaret och tarmfloran allmänt?

  Svara
 16. Birgitta Tiselius
  Birgitta Tiselius says:

  Sanna,

  Sedan ett par månader har jag ökat fett av smör och kokosolja, olivolja. Minskat på kolhydrater. Men har svårt att låta bli frukten som varit min frukost under ca 40 år. Till fettkaffet ett rågbröd med ost, tex finn crisp.

  Jag har också tagit Prescript assist men tänkte gå över till Lactovitalis pro. Äter inte kött men gärna ägg och smör, ost. Tar B12 och Chiafrön för omega 3.

  Min IBS och Sjögrens är mycket bättre men inte helt bra, motionerar genom dagliga promenader. Bör jag ändra, lägga till något?

  Tacksam för dina råd

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja du bör ta bort ALLT gluten och komjölksprodukter annars kan det inte läka… Jag äter inget av det, tyvärr bygger det sjukdom i kroppen. Ät ghee – klarnat smör istället för smör så proteinerna är borta. Se denna hemsidan.

   Svara
 17. Yoga78
  Yoga78 says:

  Hej!
  Kan man överdosera vitaminer och mineraler? Ex om man äter Holistic Multivitamin, multimineral, d-vitamin samt omega 3.
  Vad rekommenderar Sanna vid svår pms?
  Vid acne?
  Tack!

  Tack!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Nej du kan inte överdosera om du följer Holistics rekommendationer och även tar flera kosttillskott. Det är om man tar mycket av bara en eller två som det ev kan bli problem, om man har näringsbrist redan. Vid PMS rek jag Gröna kuren, dvs bort med alla snabba kolhydrater och ge kroppen och tarmen paus o återhämtning. Fasta är även bra. Vid acne rek jag man tar bort allt bröd, pasta etc för det göder sebun, samt tvätta ansiktet med Dr Sannas Hälsosåpa.

   Svara
 18. Yoga78
  Yoga78 says:

  Hej!
  Jag har precis köpt holistisk d-vitamin och tänker komplettera med b12, omega 3, Multivitamin samt Multimineral. Är detta en god start? Behöver jag komplettera med ngt, tar jag i för mkt med denna kombination?
  Är jämt trött ska tilläggas.

  Vidare undrar jag över pms: är medicinerad med Ssri ( escitaloptam 10 mg dagligen pga oregelbunden mens). Hur kan jag sluta med denna medicin och få hjälp på annat håll? Har kraftig pms som är vidrig från äl till mens. Framförallt mentalt.

  Acne: har haft acne sedan 17 års ålder ( är 39 nu). Den kommer och går men min hud är sällan bra. Mkt finnar under hakan och vid käkbenen. Några tips ang detta?

  Skickade lite mer utförligt

  Svara
 19. Yoga78
  Yoga78 says:

  Hej!
  Tack för ditt snabba svar.

  Bara så jag förstår rätt: jag rengör min hud med din såpa samt även smörjer in den? Behövs ingen ansiktskräm?
  Funkar bodylotion i ansiktet eller räcker såpan som både rengöring och kräm? Lägger nämligen i nuläget en mindre förmögenhet på krämer, serum, peeling osv.

  Vad tror du ang min escitalopram mot pms?

  Har du ngn artikel om pms på din blogg?

  Tack för en mkt intressant blogg!

  Med vänlig hälsning,

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja både rengör och smörjer in, Låt gå tio minuter o smörj in med Dr Sannas Handkräm som innehåller näringsrika växtoljor o extrakt samt probiotika. Har ingen artikel om pms, för det finns alla möjliga symtom som man får av att äta en dålig kost o ha näringsbrist. Så jag sysslar sällan med symtom utan rekommenderar hälsosam kost o tillskott, som sedan gör att mycket återhämtar sig och symtom försvinner.

   Svara
 20. Yoga78
  Yoga78 says:

  Kör jag denna rengöringsprocedur både morgon och kväll?
  La en beställning i går på en hälsotvål lemon myrtle, är den ok?
  Skiljer sig den och den klassiska åt?

  Tack!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Går fint morgon o kväll. Lemon Myrtle är antiviralt o ger behaglig doft så bra. Samma som klassiske men med Lemon myrtle essentiell olja.

   Svara
 21. Linda Elowson
  Linda Elowson says:

  Hej Sanna!
  Jag äter din guckablandning. Gör den efter ditt recept.
  Jag mår jätte bra av den.
  Nu får även min labrador 2teskedar dagligen.
  Han fick diagnosen artros i juli.
  Han är idag så gott som fri från hälta.
  Din guckablandning hjälper med all säkerhet till.
  Mvh
  Linda

  Svara
 22. Carola Edwards
  Carola Edwards says:

  Hej Sanna!
  Vilket kosttillskott rekommenderar du i allmänhet? Jag tänker att jag bl.a behöver d-vitamin, b12, glutamin samt något för muskeluppbyggnad.
  Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning,
  Carola

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Vid all reumatisn bort med gluten o autoimmuna sjukdomar förvärras av spannmål, komjölksprodukter och böner/legymer. Jag rek äta enligt Gröna Kuren (sök hemsidan) ett halvår så bör det förbättras avsevärt. Alla mår bra av att äta så om ni kan göra henne sällskap i det hemma kanske. Jag slutade med gluten helt 42 år gammal pga begynnande reumatism. På ett år hade knälarna i fingerlederna tillbakabildats till normalt.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Forts. Ett alternativ är också att testa Histaminlåg kost, för bristande förmåga att bryta ner histamin kan ge reumatismliknande symtom. Detta kan bero på ärftligt lägre nivå av daosin, enzym som bryter ner histamin, eller dålig tarmflora. Så värt jobba med att förbättra tarmens status.

   Svara
 23. Leif Andersson
  Leif Andersson says:

  Hej Sanna!
  Jag har förmaksflimmer. Kan D-vitamin ha ngn positiv effekt så att flimret kan komma mindre ofta?
  Mvh
  Leif

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det viktigaste är Magnesium i högre doser, men ta även ett batteri av antioxidanter som Vitamin C, D, E, B-mix och fiskolja.

   Svara
 24. Anna Backman
  Anna Backman says:

  Hej! Vilken fiskolja rekommenderar du? Läste att du skrev att den skulle vara kallpressad, men på apoteket har jag inte hittat att det står så på de som finns, vill helst också att det ska vara vildfångad fisk från relativt rena hav.

  Svara
 25. Kia
  Kia says:

  Hej, du har på annat ställe rekommenderat en dos om 1tsk/dag av L-glutamin till vuxna. Undrar vilken dos jag kan ge till barn (normalstor 8-åring) (utan andra besvär än aa)? Barnet har nyligen tappat större delen av sitt hår på bara någon månad orsakat av den autoimmuna sjukdomen alopecia. Jag har bl a blivit rekommenderad L-glutamin. Men hittar inga doser nånstans. I övrigt har vi börjat med multivitamin, probiotika och glutenfritt för att förhoppningsvis få bukt på hårtappet, och ev reparera tarmflora. Hoppas du kan hjälpa mig!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ledsen att höra det. Det är väl en halv tsk då till barn. Ta även zink för mkt viktigt för hud o hår, samt högre doser Mg och C-vitamin (ej brustabletter o 1-3 gram per dag till barn går bra). Tvätta huvudet med Dr Sannas Hälsosåpa och smörj in med Multikrämen – som innehåller probiotika.

   Svara
 26. Lise
  Lise says:

  Hej!
  Får jag be om råd gällande bästa kosttillskott för kvinna på 62 med ganska kraftiga klimakterie besvär, många vallningar och sömnproblem, vaknar många ggr per natt. Har högt blodtryck, lite höga värden av det dåliga kolesterolet och mycket besvärlig hosta sedan många år. Får medicinering mot det höga blodtrycket och kolesterolet, men är osäker på om doseringen är rätt inställd då jag inte känner mig helt ok, trött och orkeslös. Hostan har jag haft i många år och
  utredning är gjord men man finner inget fel.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ledsen att höra om dina besvär Lise. När man mår dåligt och är ur balans är det alltid tarmen som behöver rensas. Det kan ta 3–12 månader att få ordning på tarmen, men det är värt allt! Jag började fasta och tog gurkmeja, bittre örter etc – och alla mina övergångsbesvär försvann fort. Jag hör du behöver hjälp med att se till helheten och finna roten till problemen gm funktionsanalyser och bioresonansanalys – och jag rekommenderar t ex Funktionsmedicinare Mirjam t ex på Din Hälsoguide, för hon mäter vilka behov just du har. Eller Sofies Frekvensterapi. Du kan få ordning på din hälsa en gång för alla!

   Svara
 27. Lisa
  Lisa says:

  Hej!

  Äter inga kosttillskott än utom gravidvitaminer från apoteket men vill börja. Är gravid i vecka 20. Är det några preparat som är olämpliga för mig som gravid?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rekommendera konsultation hos näringsterapeut för individuella kostråd och förslag på lämpliga kosttillskott. Det beror på om man har långsam eller snabb ämnesomsättning, så individuellt vad vi behöver. Det jag anger i bloggen är basic näring, går bra för alla att äta. Jag kan rek Funktionsmedicinare Mirjam t ex på Din Hälsoguide, för hon mäter vilka behov just du har. Eller Sofies Frekvensterapi.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *